U petak na Jazz Festu

Treći festivalski dan Jazz Festa Sarajevo 2022 predstavlja raznovrstan program međunarodnih umjetnika.

U 19.00 u Narodnom pozorištu nastupit će Brian Marsella, Jazz Fest Sarajevo artist-in-residence 2022-2024. Pijanistička zvijezda, virtuoz i kompozitor jedan je od traženijih muzičara New Yorka, bez obzira da li je riječ o jazzu, world music ili avangardnoj muzici. Prije tri godine nastupio je na Jazz Festu Sarajevo sa svojim triom održavši nezaboravan koncert u Narodnom pozorištu. Prije toga je imao kratki solo koncert u okviru Bagatela Johna Zorna 2017, a naredne godine nastupio je u čitavom nizu sastava u okviru programa Beyond Good and Evil.

U Pozorištu mladih u 20.30  koncert će održati američki kompozitor, pjevač i samouki gitarista Arto Lindsay. Ovaj dobitnik Latin Grammyja za najbolji brazilski pop album, već decenijama je jedan od uticajnijih pojedinaca kreativne scene. Sedamdesetih je bio član grupe DNA, osamdesetih je osnovao Ambitious Lovers, svirao je na ranim albumima The Lounge Lizardsa, a sarađivao je sa Brianom Enom, Caetanom Velosom, Ryuichijem Sakamotom, Johnom Zornom. Lindsay je nastupiti zajeedno sa basistom Melvinom Gibbsom, a bit će to jedan je od rijetkih nastupa ovog umjetnika u Evropi.

Publika će u 22.00 imati priliku prisustvovati svjetskoj premijeri kvarteta vrhunskih umjetnika – trombonista Nils Wogram, pijanista Bojan Zulfikarpašić, basista Bruno Chevillon i bubnjar Lander Gyselinck predstavit će se po prvi put publici u zajedničkom ansamblu iako sarađuju već godinama.

Ulaznice za koncerte koji se održavaju u Narodnom pozorištu mogu se kupiti u box officeu Jazz Festa, La Benevolencija 14, od 11.00 do 18.00, kao i u Narodnom pozorištu sat vremena prije koncerta. Ulaznice za koncert Arta Lindsaya i Melvina Gibbsa su rasprodate.

Jazz Fest Sarajevo 2024

April 2, 2024

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023