Jimi Tenor – neobična pop zvijezda

Muzičar, kompozitor i producent Jimi Tenor nikad se nije uklapao u klasične obrasce pop umjetnika a postao je najpopularniji finski muzički izvozni proizvod. Danas važi za muzičara koji se kloni popularnih trendova i privlači najrazličitiju publiku koju čine ljubitelji jazza, pasionirani posjetioci klubova, ali i rock entuzijasti.

Njegovo ime predstavlja kombinaciju imena njegovog idola iz mladosti Jimmyja Osmonda i instrumenta koji svira – tenor saksofona. Tenorova muzika donosi zarazni funk, blistave melodije i groove kojem se teško može odoljeti.

Na muzičkoj sceni Jimi Tenor je prisutan od osamdesetih, i bez obzira na njegov stav prema pop muzici, često su se njegove kompozicije dugo zadržavale na top listama popularnih medija poput MTV-a. Osim intenzivnih nastupa i rada na vlastitoj muzici, Tenorov rad podrazumijeva i dizajniranje kostima ali i tehnološke inovacije kada su muzički instrumenti u pitanju.

Na XX3. Jazz Festu Sarajevo predstavit će se 7. novembra koncertom u Sarajevskom ratnom teatru zajedno sa finskim triom MOPO u kojem uz kontrabasistu Eera Tikkanena i bubnjara i perkusionistu Eetija Nieminena nastupa i bariton i alt saksofonistica Linda Fridriksson.

Ulaznice su u prodaji u prostorijama Jazz Festa (La Benevolencija 14) i u sistemu kupikartu.ba. Na dan koncerta ulaznice će biti u prodaji i na blagajni SARTR-a, sat vremena prije početka koncerta.

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023

Večeras počinjemo!

November 8, 2023