Još jedan koncert za nezaborav

Sofia Rei i JC Maillard sinoć su u Sarajevskom ratnom teatru održali koncert ispraćen ovacijama publike.

Argentinska pjevačica Sofia Rei i multiinstrumentalista sa karipskog otoka Gvadalupe JC Maillard publici su ponudili intimnu kombinaciju virtuoznog muziciranja, briljantnih i raspjevanih vokalnih partija te kreativnih aranžmana u kombinaciji glasa, bas saza i elektronike.

Muzičari su ostavljali publiku bez daha, u zajedničkim i solo interpretacijama. Izvedbe Sofije Rei su bile podjednako uzbudljive i izazovne bez obzira da li pjeva vrtoglave vokalne dionice ili jednostavne stihove dok je JC Maillard na trenutke zvučao poput velikog ansambla, kreirajući uzbudljive ritmove i melodije.

Dvoje muzičara je na bis izvelo pjesmu Besos de sangre koju je napisala Sofia Rei na muziku Johna Zorna i snimila sa Marcom Ribotom a ova izvedba bila je svojevrstan bonus nezaboravnom koncertu na kojem je predstavljen repertoar njihovog aktuelnog zajedničkog albuma Keter objavljenog u januaru ove godine za njujoršku izdavačku kuću Tzadik.

Ovaj koncert dio je serije The Stone in Europe, koja će se nakon Sarajeva nastaviti večeras u Cankarjevom domu u Ljubljani i sutra u Handelsbeursu u Gentu u Belgiji, dok je narednog mjeseca u New Yorku planirana zvanična promocija albuma Keter.

Prvi koncert sezone Grlom u jagode održan je prošlog mjeseca kada je nastupio Nairuz međunarodni ansambl gitariste Mirze Redžepagića, a narednog mjeseca bit će predstavljen još jedan bh. projekat.

Ovu koncertnu sezonu u koprodukciji organiziraju Jazz Festa Sarajevo i Sarajevski ratni teatar a čini ga serija koncerata međunarodnih, regionalnih i bosanskohercegovačkih umjetnika u cilju unapređenja koncertne produkcije i ponude u Sarajevu.

photo by Jasmin Brutus

Jazz Fest Sarajevo 2024

April 2, 2024

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023