Mini interview: Mirza Redžepagić pred premijeru na Jazz Festu

Gitarista Mirza Redžepagić predstavit će svoj novi projekat Nairuz na XX2. Jazz Festu Sarajevo, 4. novembra, u okviru programa Dosterrados, posvećenog bh. umjetnicima i njihovim aktuelnim projektima. Program počinje u 20.00 a osim Nairuza nastupit će i trio Barimatango sa Jelenom Milušić, Atilom Aksojem i Edvinom Hadžićem te vokalni ansambl La Korona.

Jedan si od rijetkih flamenko gitarista u regiji. Šta flamenko čini privlačnijim od drugih muzika?
“Jedan o rijetkih u regiji” i “jedini u Bosni i Hercegovini”, sintagme koje se često vezuje uz moje ime, a koje nimalo ne imponuju jer mi je jako teško naći muzičare za saradnju. Kako je flamenko pretežno gitarska muzika, a flamenko gitarista na našim prostorima gotovo da i nema, davno sam odustao od dječačkog sna da ću sa još jednim ili više gitarista na sceni svirati neke super lude improvizacije u stilu De Lucie. S obzirom da dolazim iz svijeta klasične gitare gdje sam najviše uživao u kompozicijama španskih kompozitora, onda je i prelazak na flamenko došao prirodno, kao novi, apgrejdovani nivo sviranja gitare.

Na XX2. Jazz Festu ćeš predstaviti projekat Nairuz? Kakvu muziku donosi?
Nairuz je spoj flamenka i makamske muzike sa elementima sufijske poezije. U pitanju je dijalog između različitih muzičkih tradicija koje su zapravo slične i dijele isti korijen. Gitara je potomak arapskog ouda, a kako nisam virtuoz na oudu, onda sam gitaru prilagodio tako da može dijelom zvučati kao oud. Flamenko forme su jako ritmične, sa dosta akcenata i u kombinaciji sa Almedinovim glasom koji pjeva poeziju sufijskih velikana dobije se jedna druga, duhovna, meditativna dimenzija. Ime Nairuz označava rađanje proljeća, početak cvjetanja prirode tako da i ovaj naš Nairuz je početak uzbudljive muzičke avanture.

Predstavi nam saradnike na projekte.
Daniel More je izraelsko-meksički kontrabasist koji trenutno živi u Novom Sadu. Njegov izvođački opus se bazira na klasičnoj muzici, jazzu, orijentalnoj i world muzici. Upoznali smo se ljetos na Ethno Fusion Festu u Beogradu gdje smo svirali zajedno i jako mi se sviđa njegov muzički senzibilitet koji je dosta sličan mojem.

Almedin Varošanin je vokal i nejzen sa dugogodišnjim iskustvom u izvođenju sufijske muzike. Rođeni Novopazarac, veliki dio svog djetinjstva proveo je u Istanbulu gdje se upoznao sa turskom klasičnom muzikom a po povratku u Novi Pazar aktivno se bavi izvođenjem orijentalne muzike sa fokusom na muziku sufijske tradicije. Sa Almedinom sarađujem već nekoliko godina.

Da li je nastup na Jazz Festu drugačiji od ostalih koncerata?
Jako se radujemo nastupu na Jazz Festu s obzirom da je to ozbiljan festival na kom tokom svih ovih godina nastupaju najveća svjetska muzička imena i čast nam je što ćemo i mi biti dio te lijepe priče.

Jazz Fest Sarajevo 2024

April 2, 2024

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023