Mini interview: Branislav Radojković

Regionalni program ovogodišnjeg festivala Late Nite Stage predstavlja beogradske bendove Fish in oil i Naked. Prvi su u petak otvorili Beogradski jazz festival na glavnoj sceni u Domu omladine, a drugi su se upravo vratili sa WOMEX-a, a u Sarajevu će na XX2. Jazz Festu premijerno nastupati u Sarajevu. I jedan i drugi bend dijele zajedničkog člana – basistu Branislava Radojkovića.

U petak navečer Fish in oil je svirao na otvaranju Beogradskog jazz festivala, zajedno sa svojim herojem Marcom Ribotom. Kakav je bio koncert i kako je bilo sarađivati sa Ribotom?

Iza nas je jedno nezaboravno iskustvo. Proveli smo tri nestvarna dana u društvu jednog od najvećih gitarista i muzičara današnjice Marka Ribota. Zapravo veče pre BJF-a smo zajedno svirali u Sofiji na Bugarskom nacionalnom radiju na Alarma Punk Jazz festivalu. Taj koncert je bio kao javna proba jer smo neposredno pred nastup imali samo sat vremena da probamo neke ideje i porazgovaramo u kom pravcu ćemo se kretati.

Dan kasnije je već bilo mnogo lakše i opuštenije za sve nas, izašli smo na binu pred prepunom salom Doma omladine u Beogradu i na pravi način otvorili BJF. U toku koncerta činilo nam se kao da je Mark deo benda već odavno i kao da se poznajemo i verujemo jedni drugima. Uzbuđenje koje nismo mogli da sakrijemo je rezultiralo
jednim od najboljih nastupa sastava Fish in oil u karijeri.

Ribot je jedan skroman i posvećen čovek sa kojim je bilo interesantno razgovarati i o drugim temama, ne samo o muzici. Pričali smo dosta o njegovom društvenom aktivizmu u Americi, mada je naše interesovanje bilo usmereno najviše na njegovu saradnju sa Johnom Zornom, Tomom Waitsom i Lounge Lizardsima, gde je podelio s nama nekoliko anegdota “iz prve ruke”.

Objavili ste novi album “Sve ce biti u najboljem redu”. Ima li mjesta optimizmu? Na muzičkoj sceni i društvu generalno?

Uloga muzičara i umetnika je da reaguje na okruženje i da svoj unutrašnji svet deli sa publikom. U ovom trenutku kada osećamo teskobu i kada se ne vidi baš svetla budućnost, naša poruka je jasna. Jedino je moguće pobediti, ako čvrsto veruješ u pobedu.

Šta publika da očekuje od Fish in oil koncerta 1. novembra a sta od Nakeda dan kasnije?

Obzirom da oba sastava nisu imala priliku da sviraju pred sarajevskom publikom, jako se radujemo da će se to ipak desiti i to na velikom Jazz Fest Sarajevo. U društvu muzičara sa njujorške scene i u dragom komšiluku, osećaćemo se kao kod kuće, što je već dobar preduslov da na koncertima damo sve od sebe.

Trećeg novembra nastupate zajedno sa bh. kolegama. Pratite li zbivanja na regionalnoj sceni?

Biće to zanimljiva kombinacija muzičara koji imaju donekle sličan muzički jezik. Danas uz pomoć društvenih mreža lakše je da se bude u toku sa scenom iz regiona, a na festivalima širom sveta srećemo se i družimo sa kolegama i prijateljima iz sastava Damira Imamovića, Dubioze Kolektiv, Divanhane i Amire Medunjanin.

Jazz Fest Sarajevo 2024

April 2, 2024

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023