Obavještenje za javnost

U vezi inicijative zastupnika Naše stranke i predsjednika kluba gradskih vijećnika ove stranke Vibora Handžića, objavljenog na web stranici Naše stranke dana 9. augusta, da Gradska uprava omogući Jazz Festu korištenje Vijećnice za realizaciju dijela festivalskog programa, obavještavamo vas da je Jazz Fest osigurao alternativne lokacije za održavanje programa prvobitno planiranih za Vijećnicu.

Nakon što smo od JP Sarajevo nakon višemjesečnog čekanja dobili ponudu koja je previsoka, Jazz Fest je odustao od Vijećnice kao prostora za programe ovogodišnjeg Jazz Festa i našao drugo rješenje čime je ova tema zaključena.

Koncerte u Vijećnici Jazz Fest je želio organizirati prvenstveno iz simboličkih razloga – za nas je Vijećnica još uvijek biblioteka koja je izgorila u ratu, čime je najavljeno vrijeme totalne destrukcije. S obzirom na umjetničku vrijednost muzike koju prezentiramo, smatrali smo da je u simboličkom smislu ovaj prostor odgovarajući, uprkos akustičkim manjkavostima Vijećnice jer je samo rijetke vrste koncerata moguće kvalitetno organizirati u tom prostoru. Jazz Fest je želio u Vijećnici organizirati dva koncerta klasične muzike. To ćemo i učiniti ali, nažalost, ne u Vijećnici.

Zahvaljujemo se na inicijativi i želji zastupnika Naše stranke da pomogne u konkretnom slučaju, svaka pomoć i inicijativa je dobrodošla i potrebna te svima onima koji hoće i žele pomoći Jazz Festu na različite načine, a pomoć nam je zaista potrebna, preporučujemo da nas prije toga kontaktiraju kako bismo izbjegli eventualne nesporazume.

U saopćenju na stranici Naše stranke dovodi se u vezu prestanak rada festivala sa ponudom za najam prostora Vijećnice, što jedno sa drugim nema direktne veze. Također se navodi da je ovo posljednje izdanje festivala. Mi smo još 14. januara ove godine najavili i obavijestili publiku da će Jazz Fest organizirati još samo dva izdanja festivala – 2017. i 2018. godine.

Fotografija: Vijećnica, koncert u okviru XX Jazz Festa Sarajevo 2016 (photo by Vanja Čerimagić)

Jazz Fest Sarajevo 2024

April 2, 2024

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023