Novi album Stevea Colemana

Američki alt-saksofonista Steve Coleman koji je 2004. godine nastupio na Jazz Festu Sarajevo sa svojim ansamblom Five Elements objavio je novi album naziva Synovial Joints.

Kritika se slaže da je bez sumnje riječ o najambicioznijem Colemanovom projektu do sada koji u ansamblu The Council Of Balance okuplja 21 muzičara, iako srž novog sastava i dalje čine muzičari iz grupe Five Elements.

Muzika sa albuma Synovial Joints bazirana je na ideji da reflektira procese, funkcije i ritmove ljudskog tijela. Colemanova je namjera bila modelirati pojedinačne elemente kompozicije na osnovu kretanja u tijelu, istražujući pri tome i koncept koji naziva “kamuflažna orkestracija” a koji je inspiriran zvukovima snimljenim u kišnim šumama Amazonije, gdje Coleman boravi svake godine.

Steve Coleman je samo u prošloj godini dobio prestižne nagrade uključujući MacArthur fellowship, Guggenheim fellowship i nagradu za izvođačke umjetnosti Doris Duke za koju je nominiran i ove godine.

Pogledajte prije dva dana objavljene kadrove sa snimanja novog albuma i poslušajte samo dio kompozicije Tempest koju potpisuje Steve Coleman.

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023

Večeras počinjemo!

November 8, 2023