Muzika za srce i dušu za otvaranje festivala

Jučer su u Sarajevo pristigli prvi gosti 16. Jazz Festa Sarajevo 2012 koji će u Sarajevu i Bosni i Hercegovini upriličiti, ako je suditi po značajnim imenima i njihovim bogatim karijerama, odlične koncertne programe.

Među pristiglim umjetnicima su brazilska gitaristica i pjevačica Badi Assad, norveški bubnjar Paolo Vinaccia, dio ansambla Miles Smiles, redom američke zvijezde, a među njima i čuveni bubnjar Omar Hakim koji će danas otvoriti program Music Meeting – edukativni program Jazz Festa koji će u narednim danima ugostiti brojne mlade muzičare i omogućiti im učenje od respektabilnih umjetnika.

Članovi turskog ansambla Taksim Trio večeras će na sceni Jazz Festa uz zadivljujuće zvuke klarineta Husnua Senlendiricija, baglame Ismaila Tuncbileka i kanuna Aytaca Dogana otvoriti 16. izdanje festivala čiji je značaj odavno premašio okvire našeg glavnog grada i države.

Muzika za srce i dušu Taksim Trija u najkraćem je opis koncerta koji će donijeti mješavinu turskog tradicijskog naslijeđa i modernih improvizacijskih formi. Sraz Istoka i Zapada u njegovom najljepšem izdanju.

U narednim danima Jazz Fest će Sarajevo učiniti bogatijim za izvrsne koncerte u vrhunskoj produkciji i učiniti da na šest dana pomislimo kako su stvari, barem na kulturnoj sceni mnogo bolje nego što doista jesu. Praznik muzike u Sarajevu počinje večeras sa Taksim Triom, u 20.30 u Bosanskom kulturnom centru.

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023

Večeras počinjemo!

November 8, 2023