Poginuo Esbjörn Svensson

Švedski pijanista, kompozitor i bend lider Esbjörn Svensson poginuo je 14. juna u ronilačkoj nesreći u blizini Štokholma.

Esbjörn Svensson (44) bio je jedan od značajnijih jazz umjetnika današnjice, a njegov bend e.s.t. jedan od najuspješnijih evropskih jazz sastava. Nastupali su na najznačajnijim svjetskim festivalima, a njegovi albumi podjednako uspješno nalazili su se već godinama u vrhu jazz i pop ljestvica. Jazz Fest je imao privilegiju i zadovoljstvo predstaviti e.s.t. bosanskohercegovačkoj publici na koncertu odrzanom 2003. godine u okviru 7. Jazz Festa Sarajevo 2003.

Esbjörn Svensson je rođen 16. aprila 1964. godine u Vasterasu u Švedskoj. Godine 1993. sa svojim prijateljima iz djetinjstva bubnjarom Magnusom Ostromom i basistom Danom Berglundom osnovao je e.s.t. i za kratko vrijeme stekao međunarodnu slavu.

Sa svojim triom nedavno je završio svoj dvanaesti album Leucocyte koji će u septembru biti objavljen za ACT. Ovaj vrhunski umjetnik ostat će zapamćen kao jedan od najznačajnijih švedskih muzičara svih vremena.

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023

Večeras počinjemo!

November 8, 2023