Brojni muzičari Jazz Festa nominirani za Grammy

Među nominiranim za ovogodišnju, 61. dodjelu diskografske nagrade Grammy našli su se i muzičari koji su prethodnih godina nastupali na pozornicama Jazz Festa Sarajevo.

Tako je Julian Lage koji je ove godine nastupio u šest različitih ansambala na XX2. Jazz Festu Sarajevo nominiran u kategoriji najboljeg savremenog instrumentalnog albuma za album Modern Lore koji je producirao još jedan učesnik ovogodišnjeg festivala – Jesse Harris.

Još dva znanca publike Jazz Festa nominirana su za najbolje vokalne albume – Kurt Elling za album The Questions u kategoriji najboljeg vokalnog jazz albuma a Gregory Porter u kategoriji najboljeg tradicionalnog pop albuma, za Nat King Cole & Me.

Pijanista Brad Mehldau koji je sa svojim trio nastupio na Jazz Festu 2008. godine, nominiran sa albumom Seymour Reads The Constitution! u dvije kategorije – za najbolji improvizirani jazz solo i za najbolji jazz instrumentalni album. U ovoj kategoriji nominirani su i Joshua Redman i Scott Colley, za zajednički projekat, a koje smo također slušali na 11. odnosno 12. Jazz Festu Sarajevo.

I Dafnis Prieto koji je 2005. nastupao na Jazz Festu sa Judith Sánchez-Ruíz a godinu dana kasnije sa Steveom Colemanom i Five Elements, ove je godine među nominiranim za najbolji Latin jazz album.

Imena dobitnika nagrada Grammy bit će poznata 10. februara kada će biti organizirana svečana dodjela nagrada što je jedan od gledanijih i produkcijski zahtjevnijih globalnih TV događaja.

Fotografija: Armin Smailović

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023

Večeras počinjemo!

November 8, 2023