The Bad Plus na Jazz Festu

Američki trio The Bad Plus naredne sedmice započinje svoju evropsku turneju u okviru koje će 31. oktobra nastupiti u Bosanskom kulturnom centru, drugog dana 16. Jazz Festa Sarajevo 2012.

Seriju koncerata započinju 23. oktobra u Londonu, potom će uslijediti koncerti u Amsterdamu, Berlinu, Minhenu, Luksemburgu i Parizu. Pijanista Ethan Iverson, kontrabasista Reid Anderson i bubnjar Dave King na ovoj će turneji predstaviti repertoar svog devetog albuma Made Possible objavljenog prošlog mjeseca.

I dok ih jazz čistunci osuđuju za muzičku drskost, liberalni ljubitelji jazza oduševljeni su njihovim zvukom jakog intenziteta i ponekad bombastičnim nastupima. Posljednjih deset godina proveli su dekonstruirajući pop, rock, country i klasične kompozicije, a na novom albumu objedinjeno je cjelokupno muzičko iskustvo iz tog perioda.

Repertoar ovog ansambla čine autorske kompozicije članova trija, a na koncertima će izvoditi i popularne kompozicije Nirvane, Davida Bowiea, Blondie, The Pixies i Black Sabbatha u vlastitim inventivnim i autentičnim aranžmanima koji su postali njihov zaštitni znak.

Sa albuma Blun Object – Live in Tokyo poslušajte pjesmu Freddieja Mercuryja, We Are the Champions.

Jazz Fest Sarajevo 2024

April 2, 2024

U petak četiri koncerta

November 10, 2023

Drugi dan – tri trija!

November 9, 2023