Četvrti međunarodni dan jazza

Danas se širom svijeta po četvrti put obilježava Međunarodni dan jazza.

Centralna manifestacija će nakon Pariza, Istanbula i Osake, ponovno biti organizirana u glavnom gradu Francuske, a brojni muzički događaji bit će realizirani u 196 zemalja svijeta.

Na centralnom koncertu u sjedištu UNESCO-a u Parizu, između ostalih će nastupiti i pijanisti Eliane Elias, Antonio Faraò, Isfar Sarabski i Herbie Hancock; trubači Till Brönner, Hugh Masekela i Claudio Roditi; vokalisti Dee Dee Bridgewater, Al Jarreau, Annie Lennox, Rudy Pérez i Dianne Reeves; saksofonisti Igor Butman, Femi Kuti, Guillaume Perret i Wayne Shorter; basisti James Genus, Marcus Miller i Ben Williams; gitarista Lee Ritenour; bubnjarka Terri Lyne Carrington, perkusionista Mino Cinelu i oudista Dhafer Youssef.

“Rođenje jazza u Francuskoj”, kako je objašnjeno u zvaničnom saopćenju UNESCO-a pod čijim pokroviteljstvom se obilježava ovaj dan, “koincidiralo je sa dolaskom američkog bataljona Harlem Hellfighters u ovu zemlju 1917. godine a zahvaljujući njihovom orkestru koji je tokom dugih marševa omogućio prvi kontakt stanovnika Francuske sa jazzom kao novim muzičkim izražajem.”

Večerašnji koncert u Parizu možete pratiti od 19.00 putem live streaminga na stranici www.jazzday.com.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.