Program 18. Jazz Festa!

18. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2014 bit će održan u prvoj sedmici novembra, a otvorit će ga Gregory Porter, dobitnik Grammyja za najbolji vokalni jazz album objavljen u prošloj godini i trenutno jedan od najpopularnijih vokalista na jazz sceni.

Kako smo prije nekoliko mjeseci i obećali, publika Jazz Festa će u okviru programa ovogodišnjeg festivala od 4. do 9. novembra moći pogledati koncerte još tri dobitnika Grammyja koji će premijerno u našoj zemlji predstaviti svoje aktuelne projekte. Riječ je o Dianne Reeves, Johnu McLaughlinu i Billu Frisellu.

Svoj novi album Beautiful Life, objavljen nakon pet godina diskografske pauze predstavit će u Sarajevu američka pjevačica Dianne Reeves, koja je prije šest godina otvorila 12. Jazz Fest. Ova umjetnica je četverostruka dobitnica Grammyja za najbolju vokalnu izvedbu i jedini umjetnik koji je u historiji Grammyja dobio ovu prestižnu nagradu za svoja četiri albuma zaredom.

Na Jazz Festu će svoj novi album The Boston Record predstaviti i britanski gitarista John McLaughlin, osnivač Mahavishnu Orchestre, dobitnik Grammyja 2009. godine za najbolji instrumentalni jazz album, jazz inovator kojeg je magazin Rolling Stone uvrstio među najznačajnije gitariste svih vremena. McLaughlin će nastupiti sa svojim ansamblom 4th Dimension.

Predstavit ćemo i američkog gitaristu Billa Frisella i njegov projekat Guitar in the Space Age. Frisell je dobitnik Grammyja 2004. godine za najbolji savremeni jazz album, već treću godinu zaredom američka asocijacija jazz novinara proglašava ga gitaristom godine, dok mu isto priznanje već petu godinu zaredom odaju i kritičari magazina DownBeat.

Koncerti 18. Jazz Festa održavat će se u dvorani Bosanskog kulturnog centra, a osim spomenutih umjetnika, predstavit ćemo i norveškog saksofonistu Hakona Kornstada, trio kontrabasiste Avishaija Cohena, braću Teofilović iz Srbije koji će održati zajednički koncert sa gitaristom Miroslavom Tadićem, dok će trubač Ibrahim Maalouf aktuelni dobitnik francuskog Grammyja, odnosno francuske nacionalne muzičke nagrade Les Victoires de la Musique u kategoriji za najbolji world music album objavljen u prošloj godini, zatvoriti 18. izdanje festivala koncertom koji će biti održan 9. novembra.

I ove godine u festivalski program će činiti klupski program i ostali prateći sadržaji o kojima ćemo vas blagovremeno informirati, a za mlade muzičare i studente muzike iz regiona pripremili smo 3. edukativni program Music Meeting za koji će uskoro moći aplicirati na ovoj stranici.

Ulaznice za koncerte Jazz Festa ćete od 14. jula moći kupiti na našoj stranici, na linku ulaznice.

Do tada poslušajte kako Gregory Porter zvuči “uživo” prije nego ga “vidite” uživo.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.