Gregory Porter otvara 18. Jazz Fest!

Trenutno najtraženiji muški vokalista na svjetskoj jazz sceni i dobitnik ovogodišnjeg Grammyja za najbolji vokalni jazz album Gregory Porter otvorit će 18. Jazz Fest Sarajevo 2014, u prvoj sedmici novembra.

Ovog američkog umjetnika su muzički kritičari uglednog JazzTimesa proglasili vokalistom godine, dok su ga također kritičari magazina DownBeat proglasili umjetnikom godine i vokalistom godine u kategoriji “zvijezda u usponu”. I dok su njegovi koncerti po Sjedinjenim Državama i Evropi mjesecima unaprijed rasprodati, muzički profesionalci ne štede riječi hvale kada je ovaj umjetnik u pitanju. Mediji ga bez ustručavanja nazivaju “genijem”, “briljantnim novim glasom jazza” i “novim velikim jazz pjevačem”.

Iako iza sebe ima tek tri albuma koja su objavljena u protekle četiri godine, svaki je zavrijedio nominaciju za Grammy. Posljednji CD Gregoryja Portera Liquid Spirit objavljen je u septembru prošle godine a bosanskohercegovačkoj publici bit će predstavljen na koncertu u okviru 18. Jazz Festa Sarajevo zakazanog za 4. novembar.

Do početka festivala ostalo je gotovo 7 mjeseci, lista učesnika ovogodišnjeg programa završena je i na njoj se nalaze još tri dobitnika Grammyja.

Porterova pjesma Hey Laura sa albuma Liquid Spirit bila je nominirana za Grammy, u kategoriji najbolje R&B izvedbe.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.